Bahan untuk dilenyek/masak bersama:
untuk gravy:
Cara-cara
mashed-
gravy-
rebuskan bawang besar dan saderi yang dah dipotong halus dengan air bersama kiub ayam.
rebus dalam 10 minit kemudian sejukkan. -
panaskan butter then masukkan tepung gandum.kacau rata.-
then masukkan air rebusan td sikit2 ikut pekat mana nak.
- masukkan sos tiram dan black pepper.
- masukkan sikit kicap pekat untuk warna.
- kalau tak rasa masin..leh masukkan sikit kiub ayam/garam.
Thank you to Sukma for this recipe
- ubi kentang (ikutla berapa banyak nak buat)
- mentega
- sos tiram
- kiub ayam
- susu segar
untuk gravy:
- tepung gandum
- bawang besar
- saderi (optional
- )black pepper
- kicap pekat
Cara-cara
mashed-
- buang kulit ubi kentang then rebus sampai empuk
- lenyek kentang sampai hancur,jangan pakai blender. guna garfu/cawan
- masukkan kentang yg hancur dalam periuk
- masukkan sedikit butter then masukkan susu segar.
gravy-
rebuskan bawang besar dan saderi yang dah dipotong halus dengan air bersama kiub ayam.
rebus dalam 10 minit kemudian sejukkan. -
panaskan butter then masukkan tepung gandum.kacau rata.-
then masukkan air rebusan td sikit2 ikut pekat mana nak.
- masukkan sos tiram dan black pepper.
- masukkan sikit kicap pekat untuk warna.
- kalau tak rasa masin..leh masukkan sikit kiub ayam/garam.
Thank you to Sukma for this recipe