Bahan-bahan:
A : 1 kilo ikan kembung
5 keping asam keping
3 kuntum bunga kantan
5 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa
B : 1 paket laksa - direndam dan direbus
10 biji telur - direbus
1 biji timun - dihiris
2 biji bawang besar - dihiris halus
3 biji cili merah / 10 biji cili padi ikut suka
Daun salad/ selom/ pucuk gajus (semua pun boleh)
Limau kasturi dibelah 2
Cara-cara:
1. Buang perut ikan dan sisik. Bersihkan ikan.
2. Rebus ikan bersama air, sedikit garam dan 2 keping asam keping.
3. Setelah ikan masak, asingkan isi ikan dan tulang.
4. Kisar isi ikan bersama sedikit air dan tuang ke dalam periuk.
5. Kisar tulang ikan bersama sedikit air dan tapis tulang kemudian masukkan ke dalam periuk.
6. Nyalakan api, masukkan 3 keping asam keping. Biar kuah sehingga mendidih.
7. Setelah mendidih masukkan garam secukup rasa, daun kesum dan bunga kantan. Biar seketika dan tutup api.
8. Bolehlah dihidangkan dan dimakan bersama-sama bahan hirisan tadi.
A : 1 kilo ikan kembung
5 keping asam keping
3 kuntum bunga kantan
5 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa
B : 1 paket laksa - direndam dan direbus
10 biji telur - direbus
1 biji timun - dihiris
2 biji bawang besar - dihiris halus
3 biji cili merah / 10 biji cili padi ikut suka
Daun salad/ selom/ pucuk gajus (semua pun boleh)
Limau kasturi dibelah 2
Cara-cara:
1. Buang perut ikan dan sisik. Bersihkan ikan.
2. Rebus ikan bersama air, sedikit garam dan 2 keping asam keping.
3. Setelah ikan masak, asingkan isi ikan dan tulang.
4. Kisar isi ikan bersama sedikit air dan tuang ke dalam periuk.
5. Kisar tulang ikan bersama sedikit air dan tapis tulang kemudian masukkan ke dalam periuk.
6. Nyalakan api, masukkan 3 keping asam keping. Biar kuah sehingga mendidih.
7. Setelah mendidih masukkan garam secukup rasa, daun kesum dan bunga kantan. Biar seketika dan tutup api.
8. Bolehlah dihidangkan dan dimakan bersama-sama bahan hirisan tadi.