Bahan-bahan A :
(Sup Ayam)
1/2 kilo ayam dipotong kecil
1 btg kulit kayu manis
3 bunga lawang
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia garam secukup rasa
daun sup sebagai hiasan air
Cara-cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan kesemua bahan di atas dan biar sehingga mendidih dan ayam masak.
3. Taburkan daun sup di atasnya
Bahan-bahan B:
(Kuah Sambal)
300 gm cili masak
2 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Kisar cili dan bawang putih bersama sedikit air
2. Biarkan masak di dalam periuk.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa
4. Siap dihidang
Bahan-bahan C:
(Kuah Kicap)
10 tangkai cili padi
1 ulas bawang putih
Kicap secukup rasa
Cara-cara:
1. Tumbuk cili padi dan bawang putih
2. Masukkan bahan ditumbuk tadi di dalam mangkuk berisi kicap dan kacau rata
3. Siap dihidang
Bahan-bahan D:
(Nasi)
5 cawan beras
1 batang kulit kayu manis
3 bunga lawang
1 inci halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 helai daun pandan
7 cawan sup
Cara-cara:
1. Hiris bawang putih, bawang merah dan halia
2. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan 1 di atas sehingga naik bau
3. Masukkan beras yang telah dibasuh dan kacau
4. Ambil sup yang telah masak tadi dan tuang ke dalam periuk berisi beras.
5. Masukkan daun pandan dan biar sehingga nasi masak.
6. Kacau nasi untuk memastikan nasi tidak mentah.
7. Siap dihidang
Bahan-bahan E:
1 ekor ayam (perap bersama halia, bawang putih, kicap, serai dan lengkuas dan cili kering yang telah dikisar) perap selama 1 jam dan goreng seperti biasa.
Dihidang bersama daun salad dan timun. boleh juga dimakan bersama kobis yang dihiris halus dan gaul bersama bahan C. Selamat Mencuba!